10 hatékony mód a téli depresszió leküzdésére

Hogyha szomorúnak és letargikusnak érzi magát ebben az időszakban, Önnek minden bizonnyal téli depressziója van. Ennek a legtipikusabb és egyben legismertebb jelei, hogy folyamatosan szénhidrátot szeretne fogyasztani, az átlagosnál többet alszik, valamint a motiváció hiánya jelentkezik. Azonban a témával foglalkozó szakértők mindenkit figyelmeztetnek, hogy a legtöbb orvos még nem eléggé tájékozott ezzel a problémával kapcsolatban. Könnyen lehet, hogy Önnek...

Az öt leggyakoribb mentális betegség

Sajnos folyamatosan nő a mentális betegségekkel küzdő személyek száma. Azonban nagyon sok tünet nem ismert vagy nem párosítható egy betegséggel sem. Viszont ezek a betegségek nagyon gyakran együtt járnak fizikai tünetekkel és kihatnak a kedélyállapotra is. Szerencsére azonban sok tünetet már felismertek és megértették, miért és hogyan alakulnak ki. Az alábbiakban betekintést nyerhet a leggyakoribb mentális betegségekbe.

Hogyan hat az időjárás a hangulatunkra?

Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy az időjárás képes lehet befolyásolni a hangulatunkat. Valójában a legtöbb ember szervezete valamilyen módon reagál a közelgő felmelegedésre, esős időre, a borongósabb vagy éppen a napfényesebb napokra. Mostanság pedig pont abban a periódusban vagyunk, amikor egyik nap hűvöskés, másik nap pedig melegebb időjárást tapasztalunk. Azonban a legnagyobb kérdés, hogy az időjárás hogyan hat ránk? Mindez csupán pszichológia...

Téli hangulatzavar

A tél óhatatlanul megérkezett. Kevés napfény, később világosodik, hamarabb sötétedik, mindezt a kellemetlen időjárás is tetézi. Legtöbbünk jobban szeretjük a napfényes melegebb napokat. Sokan alkalmazkodni tudnak a megváltozott időjárási viszonyokhoz, de többeknél jelentkezik hangulatzavar, azaz szezonális depresszió.

A magány megbetegít

A bizalmon alapuló társas kapcsolatok során oxitocin szabadul fel az agyban, ami az egyik legkomolyabb természetes szorongásoldó, így a lelki egészség megőrzésében is igen fontos szerepet játszik. A „szingli lét” részben emiatt még a dohányzásnál és az elhízásnál is súlyosabb mértékben rombolja az egészséget.

Kiegyensúlyozottságra vágyom

Jó napot. Mindenért felhúzom magam, állandóan idegesít minden, és mindenki. Már egy barátom sincs, mindenkiben a rosszat latom,és magányos vagyok, semmi nem sikerül... Mi lehet velem, nem tudom... Kérem, segítsen.

Szorongás, remegés, hányinger...

Jó napot ! Az iránt szeretnék érdeklődni,hogy több alkalommal mikor idegenek között vagyok (akár 2 vagy akár több), akkor elkezdek remegni, hányingerem lesz valamint szédülök és az ájulás kerülget. Könnyen ideges leszek és ha remegek akkor a beszédem is akadozik és nem csak a kezem hanem az egész testem. Ez iránt érdeklődnék, hogy mi is ez pontosan!

„Próbálj meg lazítani!”

A stresszhormonok magas szintje és az ezzel együtt járó túlzott adrenalin-termelődés megterheli az idegrendszert, feszültséget, idegességet okoz, állandó szorongáshoz vezethet. Sajnos, a túlhajszoltság problémája, és az azzal járó kellemetlen érzések sokunkat érintenek. Az alábbi négy egyszerű trükk azonban segíthet az ellazulásban...

Fellegekben járva

Kedves Doktornő! Férjem retteg a repüléstől, szeretném megkérdezni, hogy milyen lehetőségeink vannak, kihez fordulhatunk kezelés ügyében? Erős szívdobogása van, izzad, ideges, valószínűleg a vérnyomása is felmegy. Attól fél, hogy mivel nem ő vezeti, bármikor lezuhanhat. Kényszeredettel lesi az órát, hány perc van még a leszállásig. Kérem adjon nekünk tanácsot! Köszönöm, üdvözlettel!  

Szezonális depresszió?

Kedves Doktornő! Azt szeretném tudni, hogy a téli depresszió milyen tüneteket okozhat?

Szociális fóbia?

Az alábbi teszt segíthet meghatározni, jellemzőek-e Önre a szociális fóbia tünetei. Ha a teszt szerint Ön valószínűleg szociális fóbiával küzd, javasoljuk, keressen fel diagnosztát – pszichiátert vagy pszichológust: segítségével megbirkózhat a problémákkal.  

Szülés utáni depresszió

Tisztelt Doktornő! 29 éves vagyok, első gyermekem 2010. szeptember 22-én született császármetszéssel. Sajnos beleestem a szülés utáni depresszióba, mai napig benne vagyok sajnos. Eleinte Asentra nevű gyógyszerrel kezeltek, de mivel olyan mély depresszióba estem, hogy az anyaságot és a gyermekemet is szinte elutasítottam, válni akartam, stb..., ezért az orvosom a kezelést Zyprexa Velotab nevű gyógyszerrel egészítette ki. Mióta ezt szedem, egy kicsit mintha...

Nem szeret, nem szorong

Az aszociális és antiszociális kifejezések a köznyelvben – és néha a szakirodalomban is – összemosódnak – fogalmi zavart indukálva. Míg az egyik kifejezés a szociális érzékek vagy rutinok hiányára, a másik egyfajta társadalomellenes, a köznyelvben pszichopatának nevezett személyiségbeállítódásra utal.

Szorongatva

A szorongás alapja mindig félelem. Freud megkülönböztette a valós szorongást, mint reálisan bekövetkezhető, negatív tartalmú események előrejelzőjét, valamint a neurotikus szorongást, amelyet belső, erkölcsi tartalmú kétségeknek tulajdonított. Ez a fajta, Freud által neurotikus szorongásként aposztrofált jelenség nagyjából megfeleltethető a DSM IV. által generalizált szorongásként (GAD) definiált pszichés zavarnak.

Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár