A gyermekkori kövérség

A fejlett ipari társadalmak egyik leggyakoribb megbetegedése a kövérség. Rendkívül szomorú tény, de igaz, hogy míg Földünk egyik fele az éhhalál ellen küzd, másik felén a lakosság túltápláltság miatt kövér.

Túlsúly nélkül tovább maradhatunk önállóak

Egy új kutatás bebizonyította: nem csupán jelzésszerűen, hanem jelentősen gyengébb azoknak az idős nőknek a lába, akik túlsúlyt cipelnek magukon. Vagyis korántsem igaz az az általános vélekedés, amely szerint élemedett korban a csontsovány embereket fenyegetik leginkább az izomtömegek eltűnése miatt jelentkező mozgásszervi betegségek, mozgási nehézségek.

Liarexia: valós betegség vagy hangzatos bulvárfogás?

Új civilizációs evési rendellenességről hallhatunk és olvashatunk egyre gyakrabban a médiában: a zavar neve liarexia, és egészen sajátos problémát takar. Ennek lényege, hogy a betegek – gyakorlatilag kizárólag nők – nem vallják be az igazat táplálkozási szokásaikról, ám nem kevesebbet vallanak be a valójában megevett mennyiségnél, hanem többet.

Olcsó és hatékony fogyókúrás recept

Régóta halljuk mindenhonnan a jótanácsot: ha fogyni szeretnénk, igyunk vizet az egyes napi étkezések előtt, mert a víz megtölti a gyomrunkat, és így csökkenti az éhségérzetet. Talán meglepő, de a sokak által babonaságnak tartott trükk tényleg hat.

Egészséges bélflórával kevésbé hízunk

Az egészséges bélflóra csökkenti az elhízás kockázatát – állítja egy új kutatás, amelynek alanyai patkányok voltak. Mint a tudósok megállapították, a hangzatos lactobacillus plantarum HEAL19 nevet kapott tejsav-baktérium napi bevitele által megelőzhető a hízás és jobbra fordíthatók a szervezet gyulladásos megbetegedései is. Az eredmények az emberekre is állnak.

Túlsúly esetén nagyobb az esély a sebészeti fertőzésekre is

Az elhízott betegeknek jóval nagyobb esélyük van arra, hogy a vastagbelet érintő műtétek során sebészeti fertőzéseket kapnak, mint azoknak, akik nem cipelnek magukkal sok túlsúlyt – állapította meg egy friss amerikai kutatás.

Túlsúlyos lehet a terhesség alatt diétázó anya gyermeke

Kettő helyett kell enniük – mondjuk gyakran a várandós nőkre. A jól ismert kifejezés új tartalommal bővült, miután kutatók bebizonyították: ha az anya a terhesség hónapjai alatt diétázik, a módosított étrend megváltoztathatja a születendő kicsi DNS-ét. Ez pedig gyermekkori túlsúlyt eredményezhet.

Újdonságok a nagyvilágból

Kutatások kimutatták, hogy a szívproblémák megelőzhetőek lennének, ha több folsavat fogyasztanánk. Folsavban gazdag a babcsíra, a narancslé és a leveles zöldségek.

Fizessenek a túlsúlyosak!

A németországi túlsúlyos emberek egészségtelen életmódja évente legalább 17 milliárd euró összeggel terheli meg a költségvetést egy tanulmány szerint. Egészségügyi szakértők és politikusok most először emelték fel szavukat, hogy ennek véget kell vetni. Hasonlóan a dohányosokhoz, akiknek a cigaretta egyre többe kerül, a nagyevőket és a helytelenül táplálkozókat is plusz adókkal kell sújtani, hogy így kompenzálják a költségvetési...

Új gyógyszer a fogyásra

Három olyan új gyógyszer megjelenése várható a piacon, amelyek segítik a fogyni vágyókat. A medicinák újdonsága a már most kaphatókéhoz képest az, hogy tesztelői szerint kevesebb, vagy teljesen elhanyagolható mellékhatással járnak. Ez azért is lényeges szempont, mert huzamosabb ideig, akár évekig kell szedni. Ugyanakkor egyelőre nem biztos, hogy ugyanolyan hatásosak is lesznek, mint a jelenleg forgalomban lévők. Nem azoknak szánják, akik némi súlytöbblettel...

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvosBezár