7 dolog, amivel megelőzhető a stroke

Védje ki a stroke-ot már a mai naptól, függetlenül a korától és a családi kórtörténetétől! Stroke, azaz agyvérzés alakul ki, amikor az agynak a vérellátása valamilyen okból kifolyólag megszűnik. Ebben az esetben bekövetkezik az agysejtek pusztulása, ami agykárosodáshoz, ritkább esetben, halálhoz vezethet.  

Mit tegyek, ha magas a vérnyomásom?

Bizony sokan valóban nem tudják, mitévők legyenek. De sajnos, sokan azt sem sejtik, milyen a vérnyomásuk. Alacsony, vagy magas? Kávét igyanak, netán vérnyomás­csök­kentő szert szedjenek? Mit tanácsol a szomszédasszony, mit csinál a kolléganő? Se szeri, se száma a különféle házi praktikáknak.

Hogyan, mikor mérjük a vérnyomást?

Dr. habil Páll Dénes egyetemi docenst (Debrecen, I. sz. Belgyógyászati Klinika) kérdeztük arról, hogy mikor érdemes vérnyomást mérni, mire érdemes odafigyelni, és az életkor előrehaladtával milyen vizsgálatoknak kell az embernek évente – kétévente alávetnie magát. Kinek elegendő évente egy kontroll? Választ kapunk arra is, hogy kihez lehet fordulni a konzekvensen magas értékekkel. Mivel a társadalmi rizikófaktorok feltérképezésén keresztül vezet az út a...

A magas vérnyomásról

A WHO meghatározása szerint magas vérnyomásnak tekintendő, ha a felső érték magasabb mint 140 Hgmm, az alsó érték pedig meghaladja a 90 Hgmm-t. Felső, vagy szisztolés értéknek a szív összehúzódá­sakor, alsó vagy diasztolésnak pedig a szív elernyedésekor mért vérnyomást hívjuk. A magas vérnyomást mindig komolyan kell venni, még akkor is, ha nem okoz észre­vehető panaszokat. A magas vérnyomás ugyanis nemcsak betegség: más, igen súlyos betegségek...

Mikor magas a vérnyomás?

A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb, rendszeres gondozást, ellenőrzést igénylő betegség. A statisztikai adatok szerint a 18. életévüket betöltött emberek 18-25%-ának magas a vérnyomása, ha magasnak a 140/90 Hgmm-es, vagy az azt meghaladó vérnyomást tekintjük.

14 féle gyógyszert szedek

Kedves gyógyszerésznő! Érdekelne a véleménye. 62 éves vagyok, magas vérnyomásom, és cukorbetegségem van. A két betegségre és szövődményeire jelenleg 14 féle gyógyszert szedek, amit én soknak tartok. Az orvosaim időről időre új gyógyszert írnak fel a régiek mellé. Attól tartok, a túl sok gyógyszer többet árt, mint használ. Mit gondol erről? Üdvözlettel: M.

A magas vérnyomás kockázatai

Mikor és mire kell odafigyelni, ha magas vérnyomást észlel a beteg? Válaszában dr. habil Páll Dénes egyetemi docens kitér rá, hogy nem pusztán a jelenséget, de a rizikófaktorokat, esetleges szervkárosodásokat is figyelembe kell venni. Szerencsére világszerte egyre népszerűbbé válik a személyre szabott terápia gondolata és gyakorlata, ami ez esetben is a leghatékonyabb kezelést teszi lehetővé.

A magas vérnyomás veszélyei

Dr. Gasztonyi Ferencet, a szombathelyi Markusovszky Kórház kardiológiai és belgyógyászati osztályának főorvosát kérdeztük arról, hogy mik a kezeletlen magas vérnyomás veszélyei, és mikor szükséges orvoshoz fordulni. Hiszen a magas vérnyomás jelezhet komoly szív- és érrendszeri megbetegedéseket, amelyek bár Magyarországon szinte népbetegségnek számítanak, gyakran kezelés nélkül maradnak.

Mikor ellenőrizzük a vérnyomásunkat?

Vajon milyen gyakran kell ellenőrizni a vérnyomásunkat? Kell-e egyáltalán foglalkoznunk ezzel akkor is, ha egészségesnek érezzük magunkat? Dr. habil Barna István egyetemi docens, a Magyar Hipertónia Társaság titkára arra világít rá, hogy bár egészséges emberek számára a vérnyomásmérés feleslegesnek tűnhet, azért bárkit érhetnek meglepetések. Ha nincsen semmi komolyabb problémánk, elegendő pár évente ellenőriztetni, hogy valóban rendben van-e a...

Életmódváltozással a magas vérnyomás ellen

Dr. Kocsis Károly szolnoki háziorvos főorvos ahhoz ad tanácsokat, hogy mit tehetünk meg mi magunk is, hogy megelőzzük a magas vérnyomás betegségeket. Rámutat az orvos személyes példamutatásának fontosságára, és kiemeli a leglényegesebb tényezőket, amikre figyelni kell: étkezés, mozgás, mértékletesség, önellenőrzés. A szűrőprogramokon nem csak idős embereknél derülhet fény a magas vérnyomásra!

Számos problémára jelent gyógyírt a gránátalma és leve

Furcsa kinézetű kis gyümölcs, amely Magyarországra javarészt a Földközi-tenger medencéjének vidékéről kerül, és számos egészségügyi problémára bizonyítottan nagyon hatékony gyógyír. Mi az?

Családi összefogással a magas vérnyomás ellen

A Magyar Hypertonia Társaság az „Éljen 140/90 alatt!” program során idén ősszel elindítja az elsősorban fiatal korosztályhoz szóló kampányát. A kezdeményezés célja, hogy az iskolákon és a közösségi médián keresztül hívja fel a figyelmet a magas vérnyomás megelőzésére.

Rendszeres testmozgás a kardiológiai problémákra

Tisztelt Doktor Úr! Tanácsát szeretném kérni a következőkkel kapcsolatban. 41 éves 110 kg súlyú nő vagyok. Évek óta magas a vérnyomásom, ami miatt Concor és Rasoltan nevű tablettákat szedtem. Fél éve rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással lefogytam 12 kg-ot, amit folytatni is szeretnék. Időközben a vérnyomásom annyira alacsony lett, hogy el kellett hagynom mindkét gyógyszert és kivizsgálásra jelentkeztem a kardiológusomhoz, aki...

Milyen gyógyszerek mellett szabad repülővel utaznom?

Kedves Doktor úr! Berlinbe utazom a nyáron repülővel. ISzB, Hypertónia, pitvarfibrilláció- ami újabban gyakorivá vált. A napi gyógyszereim mellett kérjek-e valami pluszt, és kérnek-e igazolást a reptéren a betegségemről? Köszönettel! Cirinke

Aggasztó tünetek

Kedves Doktor Úr! Nekem olyan gondom lenne: Szívtájéki fájdalom levertség, fejfájás, hátul a tarkóm mintha elfáradt volna! És szédülök melegség önt el hasam és szívem tájékán. Voltam már orvosnál vele. Ő vérnyomásra tippelt vagy cukorra, voltam vérvételen. Kicsit magas értékeim. De semmi gyógyszert nem kaptam! Ne fogyókúrázzak, ezt mondta!! De most már egy hónapja vagyok így! Nagyon rossz, fogytam 6-kg. Mit tegyek? Köszönöm  

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár