1 2
21 találat 2 oldalon

10 hatékony mód a téli depresszió leküzdésére

Hogyha szomorúnak és letargikusnak érzi magát ebben az időszakban, Önnek minden bizonnyal téli depressziója van. Ennek a legtipikusabb és egyben legismertebb jelei, hogy folyamatosan szénhidrátot szeretne fogyasztani, az átlagosnál többet alszik, valamint a motiváció hiánya jelentkezik. Azonban a témával foglalkozó szakértők mindenkit figyelmeztetnek, hogy a legtöbb orvos még nem eléggé tájékozott ezzel a problémával kapcsolatban. Könnyen lehet, hogy Önnek...

Hogyan hat az időjárás a hangulatunkra?

Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy az időjárás képes lehet befolyásolni a hangulatunkat. Valójában a legtöbb ember szervezete valamilyen módon reagál a közelgő felmelegedésre, esős időre, a borongósabb vagy éppen a napfényesebb napokra. Mostanság pedig pont abban a periódusban vagyunk, amikor egyik nap hűvöskés, másik nap pedig melegebb időjárást tapasztalunk. Azonban a legnagyobb kérdés, hogy az időjárás hogyan hat ránk? Mindez csupán pszichológia...

Téli hangulatzavar

A tél óhatatlanul megérkezett. Kevés napfény, később világosodik, hamarabb sötétedik, mindezt a kellemetlen időjárás is tetézi. Legtöbbünk jobban szeretjük a napfényes melegebb napokat. Sokan alkalmazkodni tudnak a megváltozott időjárási viszonyokhoz, de többeknél jelentkezik hangulatzavar, azaz szezonális depresszió.

Hogyan éljük túl a karácsonyt stressz nélkül?

A karácsony időszaka az év legstresszesebb periódusai közé tartozik: kapkodós, drága ajándékvásárlások az utolsó pillanatban, magas elvárások a családi találkozókkal szemben, a konyhai teendők – mindez igencsak megnehezítheti, hogy igazán el tudjuk engedni magunkat az év végén. Összeállításunkban ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Meditálj, hogy jobban érezd magad!

A napi meditáció egyes kutatások szerint felére csökkenti a szívinfarktus kockázatát, de nem ez az egyetlen előnye: fejleszti a szellemi képességeket, illetve erősen redukálja a stresszhormonok szintjét is.

Diabéteszhez vezethet a stressz

A gyerekkorukban abúzust elszenvedett nők – egy nemrégiben publikált tanulmány szerint –jelentős eséllyel válnak cukorbeteggé. Egyik magyarázat szerint a megfigyelt jelenség hátterében a stresszt kompenzáló, evészavarrá fejlődő túlevés állhat. A tanulmányt az American Journal of Preventive Medicinei honlapján publikálták.

A stressz fizikai tünetei

Manapság már közhelyszámba megy, hogy a stressznek komoly testi tünetei is lehetnek. Összeállításunkban ezek közül vesszük számba a leggyakoribbakat – egytől egyig olyan általános jeleket, amiket a legtöbben talán nem is kapcsolnának a mindennapi idegfeszültséghez és nyomáshoz. Vagyis ha az alábbiak valamelyikétől szenvedünk, és közben nem vagyunk betegek, érdemes elgondolkodni, nem tesszük-e ki magunkat túl sok feszültségnek a hétköznapokban.

A macskák is rosszul bírják

A stressz állatokra gyakorolt hatásával kutatások közel egy évszázada foglal-koznak. Éheztetett egerek, egymás hegyén-hátán élő patkányok, ijesztgetett kutyák hada bizonyította: a stressz könnyen, viszont csúnyán megbetegíthet egyébként egészséges egyedeket. A legújabb kutatások során tudósok egészséges macskákat stresszeltek – a cicusok pedig fényesen alátámasztották, hogy a fokozott, kontrollálhatatlan stressz rombolja az egészséget.

Az állandó stressz elhízáshoz vezethet

Aki darázsderékra vágyik, semmiképp ne válasszon magának stresszes munkahelyet. Amerikai kutatók egy New York-i cég munkatársait vizsgálták, elbocsátásokat követően. A kutatók azt állapították meg, hogy a magasabb stresszfaktorral járó munkakörökben dolgozók testtömeg-indexe (BMI) magasabb volt a kisebb stresszel járó munkaköröket betöltő kollégáikénál.

Utólag hiába próbáljuk kialudni magunkat

Hétköznap a legtöbben nem tudjuk kialudni magunkat – ebben nincs semmi újdonság. Abban sincs, hogy azzal nyugtatjuk magunkat: majd a hétvégén behozzuk a lemaradást, és a délelőtt átalvásával visszanyerjük a mindennapi robot áldozatául esett értékes órákat. Aki ebben reménykedik, azt ki kell ábrándítanunk: a helyzet sajnos korántsem ennyire egyszerű.

Szívritmuszavar

Tisztelt Doktor Úr! 43 éves nő vagyok, PSVT gyanújával kerültem kardiológushoz, amit eddig EKG-n regisztrálni nem sikerült. A tüneteim kb. 16 éves koromban kezdődtek, hirtelen szapora szívdobogással, amit különféle fizikális manőverekkel meg tudtam szüntetni. Sajnos tavaly decemberben olyan fokú stressz alatt voltam, hogy -édesanyám műtétje, munkahelyi gondok, stb.- a ritmuszavart nem tudtam megszüntetni, ahogy eddig, így kórházban verapamil injekció...

Top 10 tipp a téli depresszió ellen

A karácsonyi stressz mellett sokakat elkap a téli depresszió. A sötétebb színek, a mozgáshiány és a kevesebb szabadban töltött idő hónapokon át tartó lelki és fizikai fáradtságot is okozhat.

10 ünnepi stresszcsökkentő tipp

Úgy tűnik, az ausztrál kutatók is épp ugyanazokkal a tapasztalatokkal szembesültek a karácsonyi időszakkal kapcsolatban, mint mi itt a Föld túlsó féltekén – vagyis ez az ünnep feltehetőleg mindenkiből hasonló érzéseket vált ki az egész bolygón.

Hogyan éljük túl a karácsonyt stressz nélkül?

A karácsony időszaka az év legstresszesebb periódusai közé tartozik: kapkodós, drága ajándékvásárlások az utolsó pillanatban, magas elvárások a családi találkozókkal szemben, a konyhai teendők – mindez igencsak megnehezítheti, hogy igazán el tudjuk engedni magunkat az év végén. Összeállításunk második részében ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Hat tényező, ami gondokat okozhat december végén

Közhelyszámba megy, hogy karácsonykor megemelkedik az öngyilkosságok száma, de mégis csak ritkán beszélünk arról, mennyire nehéz is sokaknak az év utolsó néhány hete. Összeállításunkban a karácsonyi stressz és depresszió fő okait vesszük górcső alá.

A nyugtató csökkenti a fogamzásgátló hatását?

Kedves Doktor Úr/Nő! A túlhajszoltság, stressz miatt éjjel nem tudok aludni, az elalvással még nincs gond, de éjszaka többször felébredek, és nem tudok visszaaludni. Az orvosom frontin nyugtatót írt fel és andante altatót. Napközben nem szedek nyugtatót. Érdeklődni szeretnék, hogy ezek a gyógyszerek csökkentik-e a Milligest fogamzásgátló hatását, amelyet reggel veszek be? Válaszukat előre is köszönöm!

A jövőben megelőzhető lesz a stressz kialakulása?

Angol kutatók olyan kezelésen dolgoznak, amely segítségével előre ki lehetne védeni a stressz negatív hatásait. Egy friss tanulmány fő témája a neuropszin nevű fehérje, amit az agy érzelmi központja – így egyben „félelem-felelőse” –, az amigdala termel. Amikor az amigdalában megnő a neuropszin termelése, olyan kémiai reakciók indulnak be, amelyek aggodalomhoz, félelemhez vezetnek.

Fogyókúra versus életmódváltás

A szervezet anyagcsere-folyamatai az életkor előrehaladtával fokozatosan lassulnak, és ez az élettani szabályszerűség az oka többek közt annak is, hogy – változatlan mennyiségű és minőségű táplálékbevitel mellett – évente fél, egy kilónyi zsír rakódik az ember testére. Alapesetben.

„Próbálj meg lazítani!”

A stresszhormonok magas szintje és az ezzel együtt járó túlzott adrenalin-termelődés megterheli az idegrendszert, feszültséget, idegességet okoz, állandó szorongáshoz vezethet. Sajnos, a túlhajszoltság problémája, és az azzal járó kellemetlen érzések sokunkat érintenek. Az alábbi négy egyszerű trükk azonban segíthet az ellazulásban...

Újdonságok a nagyvilágból

Kutatások kimutatták, hogy a szívproblémák megelőzhetőek lennének, ha több folsavat fogyasztanánk. Folsavban gazdag a babcsíra, a narancslé és a leveles zöldségek.
1 2
21 találat 2 oldalon

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeutaBezár