Védekezzünk a kiszáradás ellen!

- Írta: DÁ

Védekezzünk a kiszáradás ellen!

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, így nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy igyunk minél többet, mert kiszáradunk. Fordítsunk ilyenkor fokozott figyelmet kiskorú és idősebb rokonainkra!

Ha a kánikulában futunk, biciklizünk, vagy bármilyen intenzívebb testmozgást végzünk, már fél óra is elegendő ahhoz, hogy szervezetünk dehidratálódjon. Éppen ezért a forróságban mindig gondoskodjunk arról, hogy legyen nálunk folyadék. Amennyiben komolyabb mozgásra kényszerülünk a forróságban – bár ez egészségügyi szempontból egyáltalán nem javasolt –, lassabban is fogunk elfáradni, ha közben folyamatosan pótoljuk az izzadással elveszített folyadékmennyiséget.

Természetesen nem kell feltétlenül sportolnunk ahhoz, hogy a 35-40 fokos hőségben kiszáradjunk. Semmiképpen se várjuk meg azt, amikor már rosszul érezzük magunkat: folyamatosan igyunk, akkor is, ha nem érezzük magunkat szomjasnak. Inkább több ütemben vegyünk magunkhoz kisebb mennyiségeket, és akkor biztosan nem lesz baj. Lehetőleg ne igyunk szénsavas italokat, ez ugyanis fokozza a telítettség-érzést, és így óhatatlanul is kevesebbet folyadékot fogyasztunk majd. Kerüljük a cukros üdítőket, közöttük különösen a kólát, a koffeinnek ugyanis vízhajtó hatása van. Ugyanezért tartózkodjunk a túl sok kávétól is. Nagy hőségben az alkohol is sokkal előbb fejbeveri az embert, mint egyébként, és szintén vízhajtó. A legideálisabb megfejtés mindenképpen a natúr, szénsavmentes ásványvíz vagy a csapvíz. Ezt azonban ízesíthejtük frissen facsart citrom-, grapefruit- vagy narancslével. Szintén erősen javasolt a lédús gyümölcsök fogyasztása: a dinnye, a barack vagy a szilva egyaránt jó szolgálatot tehet a kánikulában.

A forróságban történő kiszáradás leginkább a hipertóniás dehidráció kategóriájába tartozik: ezekben az esetekben a vérben magasabb a nátriumionok koncentrációja a normálisnál. Fejfájással, fokozott szomjúságérzéssel, émelygő rosszulléttel, ájulással járó állapotról beszélünk, ami szélsőséges esetben akár tartós eszméletvesztéshez, sőt, kómához is vezethet. Ha ajkunk vagy a szánk kiszáradt, az egyértelműen arra utal, hogy keveset ittunk a melegben, és ugyanígy az is, ha vizeletünk a szokásosnál sötétebb színű. Ebben az esetben mindenképpen igyunk többet! Ügyeljünk arra, hogy legalább napi 2,5-3 liter folyadékot fogyasszunk el a hőségben, és ennek legalább fele lehetőleg ásványvíz legyen.

Fordítsunk különös figyelmet a kicsikre és az idősekre ezekben az időszakban, esetükben ugyanis sokkal gyakoribb a kiszáradás. A csecsemők szervezetének víztartalma magasabb a felnőttekénél, testtömegük 75-80 százalékát víz teszi ki, szemben a kifejlődött szervezetnél mért 55-60 százaléknál. Az öregek esetében ez az arány alacsonyabb. Emellett a gyerekek energiafelhasználása magasabb a felnőttekénél. A helyzetet súlyosbítja, hogy később érzik magukat szomjasnak a kelleténél, így akkor is itassuk őket, ha tiltakoznak ellene, vagy látszólag nincs semmi bajuk. Gyerekeknél a kiszáradás sokkal gyorsabban járhat sokkal súlyosabb következményekkel, mint szüleiknél.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár