Február 4, küzdelem a rák ellen

Február 4-e a Rákellenes Világnap. Alkalom arra, hogy elgondolkozzunk azon, hogy mit is tudunk tenni azért, hogy elkerüljük e szörnyű kórt. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2018-as adatai szerint a világon minden 6. ember daganatos megbetegedésben hal meg. Ezzel a rák miatt bekövetkezett halál a második leggyakoribb ok a szív- és koszorúér miatti halálokot követően.

Mit érdemes tudni az méhtestrákról?

Az méhtestrák a méh belső nyálkahártyájának rosszindulatú elváltozása. A nők körében a második leggyakoribb daganatos megbetegedés.

Felismerhető-e idejében a prosztatarák?

Míg a hölgyeknél napjainkra már igazolódott a rendszeres gondozás, a nőgyógyászati szûrés és a klimaxos panaszok kezelésének jótékony hatása, addig az erősebb nem körében még mindig érezhető bizonyos tartózkodás a rendszeres orvosi gondozástól. Holott idősebb korban nem ritka, hogy a prosztatán belül egyes mirigyekben rosszindulatú sejtek jelennek meg, és ez évek alatt prosztatarák kialakulásához vezethet. Ez a férfiak egyik leggyakoribb rosszindulatú...

Életmentő szűrések

Magyarországon közel egymillió ember szenved csontritkulásban, a prosztatarák pedig a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel. Az idejekorán felismert tünetek segítségével azonban a betegségek megelőzhetőek vagy eredményesen kezelhetőek. Ebben segít a rendszeresen végzett csontsűrűség-mérés és urológiai vizsgálat.

Rák a családban: könnyelműség csak a beteg bevallására alapozni

Az orvosok gyakran hagyatkoznak – többek között – a beteg által a családi megbetegedésekről mondottakra, amikor felbecsülik a rák kockázatát. Egy frissen készített reprezentatív tanulmány azonban felhívja a figyelmet arra, hogy ez nem feltétlenül megbízható módszer.

Rontja a termékenységet a füvezés

Időről időre fellángol a vita arról, mennyire károsak az emberi szervezetre a marihuána és a hasis, vagyis a kannabisz-származékok. Nos, a termékenységre egészen biztosan negatív hatást gyakorolnak.

Nehéz felismerni a hasnyálmirigy daganatos megbetegedéseit

Az utóbbi években világszerte egyre magasabb a diagnosztizált hasnyálmirigy-daganatok száma. A betegség nemcsak rendkívül agresszív, de elég nehéz is időben diagnosztizálni, így ha egyszerre tapasztalunk fájdalmas hasi tüneteket és kezdődő cukorbetegséget, mindenképpen menjünk orvoshoz.

Ne félj tőle, kergesd el a rákot!

Nem véletlenül adta ezt a címet az Országos Onkológiai Intézet és a Kor Kontroll Társaság október 26-i beteg edukációs nyílt napjának. Arra utalva, hogy számos újdonság: technika, eszköz, diagnosztika és terápia lelhető fel az intézet falai között, melyek segítségével egyre több daganatos beteg léphet ki gyógyultan az intézet kapuján.

Tanács

Tisztelt Dr.Sáry Gyula! Én egy 45 éves három gyermekes anyuka vagyok. Mind a három gyermekemet császármetszéssel hoztam a világra. 2011.09.23.n voltam nőgyógyászati vizsgálaton ahol a következőt állapítottak meg. Vv:Kp.tág vagina, sima tömött portio, rendes nagy uterus mellső falában cervicalisan mogyorónyi nyomgóc tap.szabad környezetben. Dg:St.p.Sect.caes.No III St.p.sterilizationem tub.ut.I.u. Ut.nyomat Metrop.praemenop. Diagnózis...

10. Rózsaszín Lánchídi Séta a mellrák ellen

Ragyogó napsütésben ünnepelte 10. születésnapját a mellrák ellen küzdő Egészség Hídja Összefogás Egyesület a Lánchíd mindkét oldalán október 2-án, vasárnap. A tizedszer rózsaszínbe borult Lánchídon átvonuló többezres tömeg ismét a szűrések fontosságára és a megelőzésre hívta fel a figyelmet.

Méhnyak daganat - kaparás vagy műtét?

Kedves Doktor! Arra szeretnék választ kapni, hogy mennyire fontos a már kimutatott méhnyak daganat, egészségügyi kaparása? Várhatok vele januárig, vagy hagyjam abba a munkát, amit most ajánlottak fel? Köszönettel várom válaszát!

Az Omega-3s ABC

Régen a halból szereztük meg az Omega 3s-t. Ezek az esszenciális zsírsavak, egy kutatás szerint, javíthatják a szív egészségét és megakadályozhatják egyes típusú rákos betegségeket kialakulását. A lazac, tonhal és a tenger többi lakói is telítettek ezekkel az eszenciákkal, ezért is javasolt a hal fogyasztása legalább hetente kétszer. Mostanában számos szupermarket is ajánlja az omega 3-at.

X. Rózsaszín Lánchídi Séta a mellrák ellen

Idén októberben tizedik alkalommal kerül sor arra, hogy a mellrák elleni harc hazai szimbólumaként a rózsaszínre világított Lánchídon több ezer ember sétál át az Egészség Hídja Összefogás Egyesület szervezésében - 2011-ben is Schmittné Makray Katalin fővédnöksége alatt-jelentette be Körtvélyes Éva, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke a kedden megtartott éves kampánynyitó sajtótájékoztatón.

Mire jó a fokhagyma?

Tisztelt Doktor úr! Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy a fokhagyma jó e a prosztatarák ellen és még számos daganatos betegség ellen, mert én minden nap eszem a fokhagymát. Köszönöm a válaszát. Attila

Malignus hízósejtes daganat

Tisztelt Dr. Úr! A férjemnél, aki 46 éves malignus hízósejtes daganatot diagnosztizáltak. Erről a betegségről, a várható gyógykezelésről szeretnénk többet megtudni. Köszönettel: H.A.

Újabb csodaszer a rákra?

Kedves Doktor úr! Hallott ön Khavinson orosz professzorról? Mi a véleménye a peptid termekéiről? Valóban hatékonyak? Rákmegelőzésre,sejtfiatalításra szeretném, mennyire lehet bízni bennük? Alkarba dörzsölve is kifejthetik hatásukat folyékony formában? Várom és köszönöm válaszát. M.

Eltudom kerülni a rákot?

Drága Doktor Úr! Önben van minden reményem. Tanácstalan vagyok. Félek, és féltem családom a daganatos betegségektől, mert felmenőim közül többen is amiatt haltak meg. Hogy tudnám megelőzni? Hallottam a Peptid termékekről melyeket egy orosz professzor fejlesztett ki. Ön szerint megbízhatóak? A folyékony peptidek alkarba dörzsölve hatékonyak lehetnek? És a Vitacellröl mi a véleménye? Nagyon várom, és megköszönöm válaszát

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár