Ételed, életed szolgálja
Az egészség fenntartása és helyreállítása szempontjából egyaránt lényeges, hogy mindennapi táplálékunk tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat, azaz enzimeket, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat a megfelelő mennyiségű kalória, fehérje zsiradék és szénhidrát mellett. A megfelelő (teljes értékű) táplálkozás támogatja a szervezetet a rákkeltő anyagokkal folytatott harcban és az elfajult sejtek legyőzésében.
Ne adjon esélyt a ráknak!
Bár genetikai adottságaink erősen meghatározzák bizonyos rákos megbetegedésekre való hajlamunkat, azonban az esetleges hajlam csak egy tényező a számos, rákos megbetegedést generáló faktor közül. Az egészséges életmód – meghatározás szinte közhellyé vált napjainkban: ám a közhelyek mögött gyakran, nem utolsó sorban ebben az esetben is komoly igazság rejlik.
Diabetikus szójapalacsinta
Hozzávalók négy személyre:
5 evőkanál szójaliszt
3 evőkanál tofukrém
1 tojás
1, 4 dl natúr szójatej
1 mokkáskanál fahéj
1 csipet só
2 csipet őrölt szerecsendió
némi por állagú édesítőszer
étolaj a sütéshez
diabetikus narancslekvár
Jóízű barnulás
Ha valaki egy hónapon át rendszeresen fogyaszt béta-karotinban és E-vitaminban gazdag élelmiszereket, biztos lehet abban, hogy bőre sokkal védettebb lesz a nap káros sugaraival szemben, illetve hogy jobban és szebben barnul majd. A védő hatású élelmiszerekből ráadásul különleges finomságok is készíthetők!
Tavaszi vitaminsaláta
A tél végére szervezetünk vitaminraktárai kiürülnek, sokan fáradtságra, enerváltságra panaszkodnak. Ez az úgynevezett „tavaszi fáradtság”, amelyet motiválatlanság, aluszékonyság is jellemezhet. Alább közreadunk egy abszolút tavaszi, „vitamindús receptet”, amely segítségével Ön újra formába lendülhet...
Falatozzunk!
Minden út Rómába vezet – 1000 éves közhely… Én ma úgy gondolom, hogy ha minden út Rómába vezet, akkor minden út a boldogsághoz is! Hiszen ki ne lenne Rómában boldog?
Nem az a kérdés, hogy hol vagyunk a térképen, hanem hogy hol érezzük magunkat! Egy finom üveg borral és sajtfalatokkal igazi olasz hangulatot idézhetünk otthonunkba a cinkos páros segítségével.
Muszaka (egészséges összetevőkből)
Hozzávalók:
MUSZAKA 4 személyre (egészségesebb összetevők)1 kg krumpli2 db (összesen 70 dkg körül) padlizsán10 dkg szójagranulátum -húsevőknek 50 dkg darált hús3 dl paradicsompüré1 teáskanál cukor (nád, nyírfa)1 db vöröshagyma3 gerezd fokhagyma1 evőkanál muszaka fűszerkeverék, ennek hiányában:1 mokkáskanál őrölt fahéj1 mokkáskanál őrölt pirospaprika1 evőkanál oreganosó (finomítatlan, természetes)tört borsolívaolaj a sütéshezmártáshoz:5...
Csokoládés mandulás keksz
Hozzávalók:
500 g darált keksz
250 g margarin
300 g porcukor
10 evőkanál forró tej
2 evőkanál kakaópor
mandula eszencia
csoki máz és kókusz ízlés szerint
Tejszínes barackos csirke kelbimbóval tálalva
Itt az idő, hogy újrakeverjük a paklit! A jó lapjárásért csak mi tehetünk! Keverjük meg és ne várjunk tovább, 21re húzzunk lapot! Egy dolgot ne feledjünk: a játékot mi irányítjuk!
Vessük le magunkról a méltatlanná vált konfekció inget és keverjük össze a színeket!
Húskrém
Hozzávalók
30 dkg csirkemell, 1 kiskanál só, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 paprika, 1 paradicsom, 5 dkg lencse, 1 babérlevél, 1 kiskanál natúr ételízesítő, 1 kiskanál majoranna, 5 dkg bio margarin
Spenótos fusilli
Emlékszem, a szakítás után az ismerősök kíváncsi tekintetei időztek arcomon hosszú-hosszú percekig, majd nekem szegezték a kérdést: Hogy Vagy?
Hogy lennék? Gondoltam magamban…! Ahogy hagytak! Pillanatok alatt elegem lett az együttérző vállveregetésekből és a megnyugtató mosolyokból. Legtöbbször talán ezektől ment el az étvágyam…
Kapros-túrós lepény
Hozzávalók a tésztához
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 6+2 dkg vaj, 0,5 dl hidegen sajtolt olaj, 5 evőkanál méz, 2-3 evőkanál tej
Hozzávalók a túrókrémhez
75 dkg tehéntúró, 3 dl tejföl, 15 dkg méz, 4 tojás, 10+2 dkg kukoricadara, 1-2 csokor kapor
Sütőtök torta naranccsal és citrommal
Hozzávalók 6 főre:
• 20 dkg sütőtök
• 1 narancs
• 1/2 citrom
• 4 ek cukor
• 4 ek liszt
• 4 tojás
• 1 kávéskanál sütőpor
Sütőtökpuding csoki helyett!
Hozzávalók:
30 dkg sült sütőtök
4 tojás
5 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
Házi sajtkrém
Hozzávalók:
10 dkg reszelni való sajt (pl. trappista, eidami)
2 dl natúr joghurt vagy
2 dl tejföl
1-2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
Csokis-mandulás (diós, mogyorós, kókuszos) felfújt
Hozzávalók
6 db tojás, 10 dkg keserű csokoládé, 6 dkg barna cukor, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál tejszín, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 15 dkg őrölt mandula, vaj a forma kikenéséhez
Télből a tavaszba
Lassan beköszönt az eperszezon, miközben még a déligyümölcsök is fellelhetők a zöldségespultok kínálatában. A „Télből a tavaszba” kehellyel nemcsak komoly kulináris örömöket okozhat hozzátartozóinak, hanem gondoskodhat arról is, hogy családtagjai kiürült vitamin- és ásványianyag raktárai ismét feltöltődjenek!