Ételed, életed szolgálja

Az egészség fenntartása és helyreállítása szempontjából egyaránt lényeges, hogy mindennapi táplálékunk tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat, azaz enzimeket, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat a megfelelő mennyiségű kalória, fehérje zsiradék és szénhidrát mellett. A megfelelő (teljes értékű) táplálkozás támogatja a szervezetet a rákkeltő anyagokkal folytatott harcban és az elfajult sejtek legyőzésében.

Ne adjon esélyt a ráknak!

Bár genetikai adottságaink erősen meghatározzák bizonyos rákos megbetegedésekre való hajlamunkat, azonban az esetleges hajlam csak egy tényező a számos, rákos megbetegedést generáló faktor közül. Az egészséges életmód – meghatározás szinte közhellyé vált napjainkban: ám a közhelyek mögött gyakran, nem utolsó sorban ebben az esetben is komoly igazság rejlik.

Diabetikus szójapalacsinta

Hozzávalók négy személyre: 5 evőkanál szójaliszt 3 evőkanál tofukrém 1 tojás 1, 4 dl natúr szójatej 1 mokkáskanál fahéj 1 csipet só 2 csipet őrölt szerecsendió némi por állagú édesítőszer étolaj a sütéshez diabetikus narancslekvár

Jóízű barnulás

Ha valaki egy hónapon át rendszeresen fogyaszt béta-karotinban és E-vitaminban gazdag élelmiszereket, biztos lehet abban, hogy bőre sokkal védettebb lesz a nap káros sugaraival szemben, illetve hogy jobban és szebben barnul majd. A védő hatású élelmiszerekből ráadásul különleges finomságok is készíthetők!

Tavaszi vitaminsaláta

A tél végére szervezetünk vitaminraktárai kiürülnek, sokan fáradtságra, enerváltságra panaszkodnak. Ez az úgynevezett „tavaszi fáradtság”, amelyet motiválatlanság, aluszékonyság is jellemezhet. Alább közreadunk egy abszolút tavaszi, „vitamindús receptet”, amely segítségével Ön újra formába lendülhet...

Falatozzunk!

Minden út Rómába vezet – 1000 éves közhely… Én ma úgy gondolom, hogy ha minden út Rómába vezet, akkor minden út a boldogsághoz is! Hiszen ki ne lenne Rómában boldog? Nem az a kérdés, hogy hol vagyunk a térképen, hanem hogy hol érezzük magunkat! Egy finom üveg borral és sajtfalatokkal igazi olasz hangulatot idézhetünk otthonunkba a cinkos páros segítségével.

Muszaka (egészséges összetevőkből)

Hozzávalók: MUSZAKA 4 személyre (egészségesebb összetevők)1 kg krumpli2 db (összesen 70 dkg körül) padlizsán10 dkg szójagranulátum -húsevőknek 50 dkg darált hús3 dl paradicsompüré1 teáskanál cukor (nád, nyírfa)1 db vöröshagyma3 gerezd fokhagyma1 evőkanál muszaka fűszerkeverék, ennek hiányában:1 mokkáskanál őrölt fahéj1 mokkáskanál őrölt pirospaprika1 evőkanál oreganosó (finomítatlan, természetes)tört borsolívaolaj a sütéshezmártáshoz:5...

Csokoládés mandulás keksz

Hozzávalók: 500 g darált keksz 250 g margarin 300 g porcukor 10 evőkanál forró tej 2 evőkanál kakaópor mandula eszencia csoki máz és kókusz ízlés szerint

Tejszínes barackos csirke kelbimbóval tálalva

Itt az idő, hogy újrakeverjük a paklit! A jó lapjárásért csak mi tehetünk! Keverjük meg és ne várjunk tovább, 21re húzzunk lapot! Egy dolgot ne feledjünk: a játékot mi irányítjuk! Vessük le magunkról a méltatlanná vált konfekció inget és keverjük össze a színeket!

Húskrém

Hozzávalók 30 dkg csirkemell, 1 kiskanál só, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 paprika, 1 paradicsom, 5 dkg lencse, 1 babérlevél, 1 kiskanál natúr ételízesítő, 1 kiskanál majoranna, 5 dkg bio margarin  

Spenótos fusilli

Emlékszem, a szakítás után az ismerősök kíváncsi tekintetei időztek arcomon hosszú-hosszú percekig, majd nekem szegezték a kérdést: Hogy Vagy? Hogy lennék? Gondoltam magamban…! Ahogy hagytak! Pillanatok alatt elegem lett az együttérző vállveregetésekből és a megnyugtató mosolyokból. Legtöbbször talán ezektől ment el az étvágyam…

Kapros-túrós lepény

Hozzávalók a tésztához 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 6+2 dkg vaj, 0,5 dl hidegen sajtolt olaj, 5 evőkanál méz, 2-3 evőkanál tej Hozzávalók a túrókrémhez 75 dkg tehéntúró, 3 dl tejföl, 15 dkg méz, 4 tojás, 10+2 dkg kukoricadara, 1-2 csokor kapor  

Sütőtök torta naranccsal és citrommal

Hozzávalók 6 főre: • 20 dkg sütőtök • 1 narancs • 1/2 citrom • 4 ek cukor • 4 ek liszt • 4 tojás • 1 kávéskanál sütőpor

Sütőtökpuding csoki helyett!

Hozzávalók: 30 dkg sült sütőtök 4 tojás 5 evőkanál cukor 1 csomag vaníliás cukor

Házi sajtkrém

Hozzávalók: 10 dkg reszelni való sajt (pl. trappista, eidami) 2 dl natúr joghurt vagy 2 dl tejföl 1-2 gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyem

Csokis-mandulás (diós, mogyorós, kókuszos) felfújt

Hozzávalók 6 db tojás, 10 dkg keserű csokoládé, 6 dkg barna cukor, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál tejszín, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 15 dkg őrölt mandula, vaj a forma kikenéséhez

Télből a tavaszba

Lassan beköszönt az eperszezon, miközben még a déligyümölcsök is fellelhetők a zöldségespultok kínálatában. A „Télből a tavaszba” kehellyel nemcsak komoly kulináris örömöket okozhat hozzátartozóinak, hanem gondoskodhat arról is, hogy családtagjai kiürült vitamin- és ásványianyag raktárai ismét feltöltődjenek!

Sárgaborsós szendvicskrém

Hozzávalók: 20 dkg sárgaborsó 1 csapott kiskanál só 2 evőkanál citromlé 1 kiskanál pirospaprika 3 gerezd fokhagyma 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj  

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász



Bezár