1 2
21 találat 2 oldalon

10 hatékony mód a téli depresszió leküzdésére

Hogyha szomorúnak és letargikusnak érzi magát ebben az időszakban, Önnek minden bizonnyal téli depressziója van. Ennek a legtipikusabb és egyben legismertebb jelei, hogy folyamatosan szénhidrátot szeretne fogyasztani, az átlagosnál többet alszik, valamint a motiváció hiánya jelentkezik. Azonban a témával foglalkozó szakértők mindenkit figyelmeztetnek, hogy a legtöbb orvos még nem eléggé tájékozott ezzel a problémával kapcsolatban. Könnyen lehet, hogy Önnek...

Jót vagy rosszat tesz nekünk a méz?

A mézet nagyon gyakran úgy nevezik, mint a hagyományos cukor természetes, egészséges alternatívája. Ez leginkább annak köszönhető, hogy számos egészségügyi előnye, valamint magas antioxidáns tartalma van. Egyesek úgy hiszik, hogy a méz a megfelelő megoldás, amikor egy kis édes után vágyunk. Mások viszont pont a magas cukortartalma miatt mellőzik. Ebben az írásban megpróbáljuk összeszedni, hogy a méz vajon jót vagy rosszat tesz-e nekünk.

Energiadús táplálkozás iskolaidőben

Nyáron elcsúszhat a gyermek reggeli vagy ebédideje és bármikor lehet nassolni. Az iskolában a szünetekre kell szorítkozni. Ehhez olyan ételekre van szükség, aminek feldolgozása és tápanyagtartalma kitart akár több óra hosszáig is.

Ételed, életed szolgálja

Az egészség fenntartása és helyreállítása szempontjából egyaránt lényeges, hogy mindennapi táplálékunk tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat, azaz enzimeket, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat a megfelelő mennyiségű kalória, fehérje zsiradék és szénhidrát mellett. A megfelelő (teljes értékű) táplálkozás támogatja a szervezetet a rákkeltő anyagokkal folytatott harcban és az elfajult sejtek legyőzésében.

Nyáron se fogyasszunk több sót

A só kulcsfontosságú szerepet játszik az emberi test folyadékháztartásában: a klórral és a káliummal együtt a nátrium biztosítja elsődlegesen a vízegyensúlyt a szervezetben, és a táplálékfelvétel, valamint az izomzat és az idegrendszer működése során is alapvető jelentőséggel bír. A testben alapesetben mintegy 80-100 grammnyi nátrium található főleg oldott állapotban, a maradék a csontokban, szövetekben raktározódik.

Az újév története

December 31. nemcsak a felhőtlen vigasság, hanem a menetrendszerű újévi fogadalmak napja is. Mindez nagyon szép hagyomány – az pedig a szükségszerű folytatás, ahogy néhány napnyi lelkesedés után mindenki menetrendszerűen feladja a fogyást, leszokást és társaikat –, most azonban akár kivételt is tehetnénk. Az alábbiakban öt olyan fogadalom-tippet adunk, amely semmi extra erőfeszítést nem kíván meg tőlünk, csak némi odafigyelést, gyermekeink és unokáink...

Az édes finomság előnyei

Tudta-e, hogy egyes csokoládék komolyabb antioxidáns hatással bírnak, mint a zöld tea, az eper vagy a vörösbor? Pedig így van. Az édességekről általában csak azt halljuk, hogy hízlalnak és lehetőleg kerüljük a mértéktelen fogyasztásukat, előnyeikről jóval ritkábban esik szó.

Gyümölcslével az érfalak egészségéért

A boltokban kapható dobozos gyümölcslevek gyakran megkapják, hogy ártalmasak, de egy új tanulmány azt állítja: a hasonló üdítők igenis kedvező hatást gyakorolnak a szervezetre, például a szívre és az érfalakra.

Cukorbetegek kontra szénhidrátmennyiség

Kedves Doktor! A testvérem cukorbeteg és nem tudunk olyan ételeket, amiből kicsit többet ehetne, mint a tészta félékből. Kérem, ha tud nekem segíteni, legyen kedves írjon vissza. Köszönettel! Nikolett

A macskák is rosszul bírják

A stressz állatokra gyakorolt hatásával kutatások közel egy évszázada foglal-koznak. Éheztetett egerek, egymás hegyén-hátán élő patkányok, ijesztgetett kutyák hada bizonyította: a stressz könnyen, viszont csúnyán megbetegíthet egyébként egészséges egyedeket. A legújabb kutatások során tudósok egészséges macskákat stresszeltek – a cicusok pedig fényesen alátámasztották, hogy a fokozott, kontrollálhatatlan stressz rombolja az egészséget.

Lehet-e a cukorbetegnek édességeket fogyasztani?

Ha igen, mire figyeljen? A könyvben édességek, torták, lekvárok, befőttek és sós sütemények, pizzafélék széles kínálata található.

Három-négy órával lefekvés előtt már ne együnk

A legtöbben hallottuk már azt a jótanácsot, hogy közvetlenül lefekvés előtt lehetőleg ne együnk, aki pedig kellemetlen gyomorégéssel küzd éjszaka, az alighanem többször meg is fogadta már, hogy ennek szellemében jár el. Ez a helyes: szakemberek szerint három-négy órával lefekvés előtt tanácsos utoljára enni.

Egyre népszerűbb a medvehagyma

A medvehagyma a liliomfélék közé tartozó gyógynövény, amely íz és szaghatás szempontjából leginkább a fokhagymára emlékeztet, és a tavasz vége felé virágzik. Hagymája hosszúkás; ezt és a leveleket lehet felhasználni különböző egészségügyi célokra. Nevét annak köszönheti, hogy a néphiedelem szerint téli álma után a medve is ezt a növényt keresi először, mert így tudja helyreállítani gyomra egyensúlyát a korábbi hónapok után.

Liarexia: valós betegség vagy hangzatos bulvárfogás?

Új civilizációs evési rendellenességről hallhatunk és olvashatunk egyre gyakrabban a médiában: a zavar neve liarexia, és egészen sajátos problémát takar. Ennek lényege, hogy a betegek – gyakorlatilag kizárólag nők – nem vallják be az igazat táplálkozási szokásaikról, ám nem kevesebbet vallanak be a valójában megevett mennyiségnél, hanem többet.

Ha mar a torok…

Sokat evett és fáj a hasa, netán égető, maró érzés fészkeli be magát a gyomortájékától egészen a nyelőcsövéig? Ennek általában az az oka, hogy a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav marja a nyálkahártyát a megnövekedett hasűri nyomás következtében. De nem mindig.

A gyümölcs, ami szinte mindenre jó

A görögdinnye nemcsak nagyon finom, de egyben rendkívül egészséges gyümölcs is: gyakorlatilag mindent tartalmaz, amire a nagy nyári kánikulában a szervezetnek szüksége van. Mivel 92 százalékban vízből áll, „átmossa” a szervezetet, a helyes sav-bázis egyensúly beállásának irányába hat, és tele van hasznos ásványi anyagokkal, vitaminokkal. A görögdinnyének több száz fajtája létezik, amelyek közül Magyarországon is számos típus honos.

Valóban jobban hízunk az esti evéstől?

Köztudott, hogy késő este vagy éjjel nem ajánlatos enni, abban azonban a mai napig nincs konszenzus a szakemberek körében, hogy ennek egészen pontosan mi is az oka. Kevesen tudják, hogy a témában végzett legtöbb kutatás eredményei elsősorban állatokon végzett kísérleteken alapulnak, eredményeik pedig korántsem olyan egyértelműek, mint gondolnánk.

Allergia: ne várjunk csodát a méztől

Az allergiások körében széles körben elterjedt az a vélekedés, hogy az adott környékről származó méz enyhítheti a kellemetlen tüneteket. Egy kutatás szomorú hírekkel szolgál a számukra, az eredmények szerint ugyanis semmi összefüggés nincs a mézfogyasztás és az allergiás rohamok ritkulása között.

Hogyan kerüljük el a gyomorégést?

Milliók küzdenek a jól ismert kellemetlen, savas érzéssel, ami alapos étkezések után jelentkezik. Habár ma már kaphatók a gyomorégés ellen jól alkalmazható gyógyhatású, emésztést segítő készítmények, a legjobb mégis elkerülni a bajt. Ehhez persze a táplálkozásunkat kellene megváltoztatni, ami viszont jóval nehezebb, hiszen mindennapi ételeink jelentős része fokozza a savtermelést. Összeállításunkban hét olyan élelmiszert sorolunk fel, amelyek...

Öt tévhit a fogyókúrákról

Nehéz eligazodni a rengeteg fellelhető táplálkozási tanács és csodatevő fogyókúra között, hiszen mindig úgy tűnik, hogy van jobb és újabb módszer annál, amelynek segítségével éppen megpróbálunk megszabadulni a fölös kilóktól. Mi az, ami igazán használ, és mi az, ami biztosan nem? Íme néhány elterjedt fogyókúrás tévképzet!
1 2
21 találat 2 oldalon

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár