1 2
30 találat 2 oldalon

Február 4, küzdelem a rák ellen

Február 4-e a Rákellenes Világnap. Alkalom arra, hogy elgondolkozzunk azon, hogy mit is tudunk tenni azért, hogy elkerüljük e szörnyű kórt. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2018-as adatai szerint a világon minden 6. ember daganatos megbetegedésben hal meg. Ezzel a rák miatt bekövetkezett halál a második leggyakoribb ok a szív- és koszorúér miatti halálokot követően.

Mit érdemes tudni az méhtestrákról?

Az méhtestrák a méh belső nyálkahártyájának rosszindulatú elváltozása. A nők körében a második leggyakoribb daganatos megbetegedés.

Alapvető szűrővizsgálatok férfiak részére

A férfiak számára a megfelelő időben elvégzett szűrővizsgálat a legfontosabb egészségmegőrzésük szempontjából. A szűrővizsgálatok még a tünetek megjelenése előtt korai állapotban fedik fel a problémákat, amikor azok még sikerrel kezelhetőek

Hogyan csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát?

Mit tehetünk, hogy a rákbetegségek felett győzzünk? A rák legyőzése nem csak orvosi feladat! Fel kell ismernünk saját felelősségünket egészségünk megőrzésében és a rákos betegségek megelőzésében! A cél az, hogy a daganatok lehetőség szerint ki se alakuljanak. Ehhez azokat a tényezőket kell jobban megismernünk és kiküszöbölnünk, amelyek fokozzák a rák kialakulásának kockázatát.  

Az élet vize

Számos független kísérleti rendszerben nyert igazolást, hogy a csökkentett deutérium-tartalmú víz – amelynek semmilyen toxikus hatása nincs – képes lassítani, leállítani vagy akár visszafordítani a tumorok növekedését a rákos elváltozás fokától függően.

Kávéval az emlőrák ellen?

A sok kávét fogyasztó nőknek csökken az esélyük a mellrák egy bizonyos fajtájának kialakulására egy friss kutatás szerint, de a szakemberek óvatosságra intenek.

Daganatos betegségek megelőzése

Mit tehet az ember, hogy elkerülje a rákbetegséget? Az egészségtudatos életmód és a tünetekre való odafigyelés, valamint a szűrővizsgálatokon való részvétel sokat számít abban, hogy eleve ki se alakuljon vagy idejében felismerésre kerüljön a betegség. Minderre Dr. Bodoky György, a Szent László Kórház Onkológia osztályának főorvosa hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva: a megelőzés fontosságának a hangsúlyozása a társadalom felelőssége is.

A rák a szervezet vészjelzése

Valószínűleg nem tévedünk sokat, ha feltételezzük, hogy a szervezetben lassan kialakuló daganat arról tanúskodik, hogy kapcsolatunk önmagunkkal, a környezetünkkel és a természettel egy ideje bizony nem mondható harmonikusnak. Valami történt velünk, ami hozzájárult ahhoz, hogy szervezetünk védekező rendszere, amely eddig megakadályozta, hogy komolyabb baj legyen, most szabad utat engedett a daganatsejtek szaporodásának.

A férfiak korán halnak

Szerte Európában rövidebb életkort érnek meg a férfiak a nőknél. Ennek legfőbb oka egy új kutatás eredményei szerint a dohányzás. A dohányzás kétszer annyi férfi életét követeli, mint az alkoholizmus.

Ne adjon esélyt a ráknak!

Bár genetikai adottságaink erősen meghatározzák bizonyos rákos megbetegedésekre való hajlamunkat, azonban az esetleges hajlam csak egy tényező a számos, rákos megbetegedést generáló faktor közül. Az egészséges életmód – meghatározás szinte közhellyé vált napjainkban: ám a közhelyek mögött gyakran, nem utolsó sorban ebben az esetben is komoly igazság rejlik.

Többszörös hátrány

A gyermekkorukban súlyos, krónikus betegséggel küzdő fiataloknak felnőttként sokkal nehezebb érvényesülniük az élet számos területén, nem utolsó sorban a munkaerőpiacon – adja hírül a (medicinenet) internetes portál.

Génhiba is okozhat mellrákot

Tudományos szakértők azonosítottak egy géntípust, amely felelős a mellrák egy igen agresszív fajtájáért. A felfedezés alapköve lehet egy új rákgyógyszer kifejlesztésének – írja a BBC Health. A specifikus – egyébként a sejtek normális működését szabályozó – gén túlműködése az összes mellrákok közel 10 százalékáért lehet felelős.

Jobb félni, mint megijedni

Bár számos kockázati, hajlamosító tényező ismeretes, amelyek megléte fokozza a nőknél a mellrák kialakulásának rizikóját, igazán biztonságban csak azok tudhatják magukat, akik tisztában vannak a gyanút keltő jelekkel és emellett rendszeres mell-önvizsgálatot tartanak, illetve a mell tapintásos vizsgálatára minden egyes találkozáskor felkérik nőgyógyászukat, ezen túlmenően pedig – ha az adott korcsoportba tartoznak – rendszeresen részt vesznek az...

Rosszindulatú prosztata-megnagyobbodás

A prosztata rosszindulatú daganatának valószínűsége a jóindulatú megnagyobbodáshoz hasonlóan 50 éves kor fölött egyre emelkedik. Fokozott kockázatnak vannak kitéve azok, akiknek a családjában már előfordult hasonló megbetegedés. Dr. Nyirády Péter, a SOTE Urológiai Klinikájának osztályvezető adjunktusa nyugtatja meg a pácienseket: időben felismerve a rosszindulatú daganat is teljes mértékben gyógyítható. Maga a prosztatavizsgálat pedig inkább csak...

Védje petefészkét!

A petefészek rákos megbetegedése világszerte számos nő életét követeli – azonban a betegség kialakulása sok esetben megelőzhető. Egészségtudatos életmóddal, körültekintő gyógyszerszedéssel, helyes táplálkozással és megfelelő higénével jelentősen csökkenthető a petefészek rákos megbetegedésének rizikója! Alábbi írásunkban öt olyan tanácsot adunk, amelyeket szem előtt tartva sokat tehetünk egészségünk megőrzésért…

Rákmegelőzés

Kedves Zsuzsa! Szeretném megkérdezni, rákmegelőzésre milyen táplálék-kiegészítőt érdemes szedni? Valamint melyek a leghatékonyabb immunerősítő készítmények? Mi a véleménye a Vitacell, Patkonyelv, Ganoderma, Beta-Glükan, stb. készítményekről? Köszönöm: Mariann

Rák a családban: könnyelműség csak a beteg bevallására alapozni

Az orvosok gyakran hagyatkoznak – többek között – a beteg által a családi megbetegedésekről mondottakra, amikor felbecsülik a rák kockázatát. Egy frissen készített reprezentatív tanulmány azonban felhívja a figyelmet arra, hogy ez nem feltétlenül megbízható módszer.

Rontja a termékenységet a füvezés

Időről időre fellángol a vita arról, mennyire károsak az emberi szervezetre a marihuána és a hasis, vagyis a kannabisz-származékok. Nos, a termékenységre egészen biztosan negatív hatást gyakorolnak.

A gyógyszeres kezelés mellékhatásai

Szörnyű csapás érte családunkat. Férjemnél előrehaladott daganatos betegséget állapítottak meg és kemoterápiát rendeltek el. Vidékről kell felutaznunk az Onkológiai Intézetbe. A baj nem is ez, hanem, hogy előre rettegek e félelmetes kezelés minden következményétől. Kérem tájékoztassanak arról, egy-egy ilyen kezelés mivel jár, mire számíthatok, hogyan támogassam a páromat?

Nehéz felismerni a hasnyálmirigy daganatos megbetegedéseit

Az utóbbi években világszerte egyre magasabb a diagnosztizált hasnyálmirigy-daganatok száma. A betegség nemcsak rendkívül agresszív, de elég nehéz is időben diagnosztizálni, így ha egyszerre tapasztalunk fájdalmas hasi tüneteket és kezdődő cukorbetegséget, mindenképpen menjünk orvoshoz.
1 2
30 találat 2 oldalon

Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár